Thursday, February 26, 2009

:: Blogging secara nomad





Saturday, February 21, 2009

:: Bayar hutang dengan hanya menulis entri

Pisang emas dibawa belayar.
Masak sebiji di atas peti.
Hutang emas boleh dibayar.
Hutang Tag haruslah dibayar di dalam entri..hehe

"Nik…..sue tlh mengetag nik…..sile lah yerk…"

dengan ini pemilik blog ingin mengisytiharkan bahawasanyer penge'tag'an oleh Sue ini adalah yg ter'first' sepanjang riwayat blog ini..kesian kan, maklum la 'blog yg x bleh cari makan' camni memang x pernah kene tag....
[Directions: Once you’ve been tagged, you have to write a blog with 16 random things, facts, habits or goals about you. At the end choose 16 people to be tagged, listing their names and why you chose them. Don’t forget to leave them a comment or tag them in your note to read this].


Random Habitat Habits of mine


1.habit semulajadi since zaman sekolah tp bleh diubah jika kuat pendirian:

I'm not a morning-person..but,bleh berjaga aka x tido smpi kul 6 am mengadap pc.....adhoc azam 2009: Datang opis seawal yg mungkin..myb seawal bas rapid kl and komuter mula menghidupkan enjinnyer.... hahaha.. melampau awal la tuh!!

2.habit biler dh tgk cite seram kt TV :

last week, layan citer antu bollywood kt TV9 ngn title "Bhool Bhulaiyaa"..smpi kul 1.30 am..trus x bleh tido...terimagine2 antu Manjulika depan mata..double dush!!..tp citer tuh xder la seram sgt pun..saje jer, buat2 feel seram biler nk tutup mata..satu lagi habit biler tgk citer seram adalah menghadkan sisi dan sudut penglihatan dgn objek2 berdekatan seperti bantal, buku ( tetibe kusyuk baca buku), sweater ( diapply ketika dlm wayang..org sebelah aku akan menjerit biler hantu depan skrin tetibe menjelma sebelah dia, berselubung semacam..hhehe )turut menjadi kebiasaan aku biler tgk citer seram, if feature antu tuh cam real jer,next time, aku x akan tgk part antu tuh keluar sehinggalah pertanyaan aku kpd rakan senonton "wei, antu tuh ader lagi ker" dibalas "dah..dah..dah xder dah."

3.habit biler duk kat opis - Part 1:

kasut yg dipakai seawal sampai di opis telah dicampak ke bawah meja lalu dicapai selipar made in japan berwarna biru yg dibeli di Tesco ngn harga berpatutan di mana lokasi penempatannya adalah di tepi dustbin.. tp akan tergopoh gapah mencari semula kasut jika dipanggil supervisor or meeting time...hehehe..kewujudan aku di opis tuh sukar dikesan berikutan kurangnyer aktiviti berlegar2 di dlm opis melainkan hanya dpt melihat aku yg berwajah serius di depan pc..staff yg commited ngn kije namernyer nih..hahahha..sile pantau history kt browser Firefox budak nih..check juga folder Download dlm My Document..lol

4. habit biler duk kat opis - Part 2 :

If ngantuk tahap melampau, akan duduk bersila atas kerusi..hehehe..if ader makanan atas meja, aku akan makan smpi abes eventho dlm keadaan separa sedar..hehhe..nih bleh diklasifikasi as teknik meditasi yg memerlukan kehadiran sumber protein, karbohidrat, lemak dan vitamin..

satu bar coklat vochelle or goreng pisang yg dibeli kt Faber ngn harga rm1 bleh diabeskan depan pc if mengantuk..ajaib tuh..

5. habit biler duk kat opis - Part 3:

aku x reti nk tulis kemas2 dlm note book..6 bulan berkije kt opis ni, dh 2 buku note aku gune..and aku sendiri pening tgk catatan yg aku tulis dlm buku2 tuh..Kak Mas, nanti nik nk mintak note book baru lagi..hhehe..

6. habit biler duk kat opis - Part 4 :

almost abeskan lunch time kt food court Faber..menu lauk paling di'demand' adalah ikan keli..dulu, after SPM baru aku tau ikan keli tuh camner rupernyer..dush..tuh pun aku blaja2 makan time blaja kt matrix kuala pilah..ye la, kuala besut tuh tepi laut, so, almost makan ikan laut jer dulu..hehehe..but, since jatuh sakit last week, aku dh kurang selera nk makan ikan keli..hmm..

7. habit kalu dh masuk bilik air:

Aku kasi peluang sape2 masuk bilik air dulu sebelum turn aku masuk..otherwise aku akan dimaki hamun coz "Saya x pakai jam dalam bilik air..lagipun jam saya tidak kalis air macam jam anda"..hehehehe..owh, aku igt lagi mase kt hostel matrix kuala pilah dulu, time tuh aku tgh tggu turn depan pintu bathroom, pastu ader la sorang budak tepi aku yg time tuh pun tgh tggu turn bathroom sebelah..agaknyer tensen lamer sgt tggu, trus dia sound "wei, mandi bunga ker!"..hehehe..kalu aku la yg duk dlm bathroom tuh time dia sound tuh, sah2 aku kuar dari bathroom tuh ngn menutup muka ngn towel..( or myb situasi begini bleh digunapakai : lalu aku menghulurkan sebekas 7 jenis bunga-bungaan sambil berkata " ye, saya mandi bunga tadi..nampak berseri tak?"

8. habit biler naik bas balik kampung

Aku prefer duk seat tepi tingkap..coz kalu aku tersengguk ketika tido, aku x tersengguk kt bahu org sebelah..aku rela terhantuk kepala kt cermin tingkap bas dari bangun tergaman coz org sebelah tolong kejutkan ngn hatinyer berdialog "ikut suker ati ko nk landing kat bahu aku ye"..

9. habit biler nk memasak..


semua ingredient perlu siap sedia di atas meja..termasuk botol kicap, tomato sos eventho peti ais duk sebelah dapur gas..aku x confident nk masak kalu bahan2 x ader atas meja..x kisah la byk maner bekas kene guner instead of aku jadik kelam kabut time siaran live memasak tuh sehingga boleh mengundang kepada kekeliruan antara botol budu dan botol sos tiram..dush!

10.habit biler menulis entry blog

aku prefer tulis dulu n3 guner notepad..pastu baru aku paste ke blog ..Reason: undercover dari dikesan oleh rakan2 seperiuk nasi aka rakan sekerja coz update blog time opishour..hehehe..yg pasti, ketukan kibod haruslah dalam volume rendah..itu pun still terkantoi ngn org sebelah...."Tgh buat aper tuh Nik..blog?"hahhaha

11.habit ketika menunggu komuter..

aku akan menegur semua org yg ader kat situ sambil bertanya "Tgh tggu komuter ker?.."hahaha....sebetulnyer, aku akan memasang kuasa penjana kesabaran diri utk menunggu ketibaan sang kenderaan awam yg tidak tentu waktu kemunculannyer itu..plus aku akan mencuri 2 dgr perbualan akak2..adik2..kt sekeliling aku..kadang2 kala perbualan diorg memberi maklumat penting dlm kehidupan aku..ecehhh..contoh( kisah benar )..Makcik A: bla..bla..bla..bla..( dlm mandarin)..JUSCO..bla..bla..(masih dlm mandarin)..SALE..bla..bla..(juga dlm mandarin).. Kesimpulannyer, aku dpt tahu yg jusco midvalley ader sale ari tersebut..hehehehe..

12.habit ketika buat programming..

first, second, third attempt sure ader syntax error..hehe..mengamalkan konsep try n error..kalu xder error tuh maknernyer bukan try namernyer..tp copy and paste namernyer..lol..

13.habit sebelum tidur..

Amik wuduk,mengibas tempat tidur sebanyak 3x..sambil membaca 3 Qul..,baca ayat kursi, baca BISMILLAH (Dengan Nama Allah) 21 kali -Membaca Basmallah 21 kali ketika hendak tidur terpelihara pada malam itu drpd syaitan dan drpd kejahatan manusia dan jin dan drpd kecurian & kebakaran serta selamat drpd mati terkejut & terjauh drpd bala & penyakit..Arwah tok aku yg ajar baca bismilah 21x seblum tido mase aku kecik2 dulu..ini sebahagian amalan sunnah Rasulullah SAW. ingat lagi dulu, arwah tok akan tanye " baco doh bismilah?" kalo aku dh nk tido..alhamdulillah, amalan bacaan tuh still diamalkan sehingga ari ni..

14.habit ketika tak mengantuk

celik mata depan pc

15.habit ketika tibanyer 14hb setiap bulan..

liat bayar bil broadband..

16.habit ketika xder idea dh nk tulis aper utk point no 16 nih..


aku akan keluarkan statement "sekian terime kasih"
......................................................................


..ok..ok..hutang tag dh langsai eventho hutang PTPTN byk lagi tertunggak..yeah!!

16 org utk ditagged??? hmm..nanti saya buat cabutan bertuah dulu yer...hahaha..budget cam ramai jer calon utk ditagged..heheh

ok..ok..mereka2 yg bertuah utk ditagged adalah...

drum roll pleaseeee!!!

1. cipah aka cipzzy aka cipz aka shmr

hah cipah, sruh nik hapdet sgt, skang bukan sahaja hapdet malah keprihatinan dan sokongan anda terhadap blog ini dihargai ngn pemberian hadiah berserta kad ucapan tertulis "Anda diTagged!"..hehehe

2. Imm aka Mrs.Eddy aka Muaz's ummi

Imm, eventho Muaz masih terlalu naif utk memahami isi kandungan blog nih, namun dia cukup memahami tanggungjawab yg harus dipikul oleh umminya setelah umminya ditagged oleh aunty Nik..aunty Nik???..hehehe..oleh itu, diyakini Muaz akan berkelakuan baik tanpa merengek ketika umminya mereply tag ini kelak..

3. Zakia aka Hemot aka Angel Hemot merangkap hak milik hati Mr.Kande..

eventho anda begitu sibuk mempamerkan level selera makan anda di status Facebook, ingatlah, anda kini haruslah membuang seketika aktiviti menghapdet status Facebook ngan ayat seperti berikut..
Angel Hemot teringin nak mkn pretzel auntie anne.
Angel Hemot makan popia...uuiii..sedaaaapp....^^.

sebaliknyer, berusaha sekeringat yg anda mampu utk melunaskan tagged ini eventho terpaksa hapdet blog kt opis..hehehe...Jgn risau, praktikkan ilmu LLB @ workplace yg nik perturunkan kan nih.. open up Microsoft Word or Notepad and write blog entries to post later

4. Shariaah aka Bakal Sign Language Interpreter yg Berjaya

hi sha, lamer x hapdet blog..aper???..ooo..xder input..okla..nik kasi idea camner nk kasi blog tuh terhapdet eventho anda rasa cam terdesak..ikutlah saranan /nasihat yg disampaikan dalam serangkap pantun di atas tuh

5.Lindzia aka pemilik kekal cik siti..

hi lindzia, gosip terbaru berhubung diri anda yg anda masih blum reveal dlm blog anda adalah mengenai buah mulut org ramai yg mengatakan anda kini berkecimpung dlm bisnes tudung..eventho, jualan tudung anda begitu laku sehingga x mampu utk menghapdet blog, anggap lah tagged ini sebagai ugutan agar blog anda tidak diabaikan oleh readers yg setia ngn LollyGAgginG LizZy : The Journey Matters kelak..hehe

6.Kili aka lily_killy aka peminat CT Nurhaliza..

eventho anda dh kije gomen, dan di pejabat2 gomen sudah tentu sebarang aktiviti menghapdet blog terjejas dek berlakunyer pem'block'an any blog sites, diyakini anda masih mampu meneruskan profession anda selaku blogger berpangkat PPTM ngan aper sahaja kaedah yg releven..termasuk meng'hack' wireless internet connection rumah jiran sebelah anda..


7-16. Jika namer anda tidak tersenarai di atas, maka namer anda dilistkan utk range no.7 to no.16 dengan ucapan "Terima Kasih kerana still membaca n3 nih sehingga titik noktah."

Nota kaki: Alhamdulillah, dh sihat skang eventho blum sepenuhnyer..