Sunday, December 11, 2011

:: Menulis atau sekadar gambar?

Meninjau blog sendiri sejak dua menjak ni  telah menimbulkan kesedaran bahawasanya tiada lagi karangan sekurang-kurangnya melebihi 15 patah perkataan dihasilkan di sini .. bukan kerana takut menulis gara-gara bos baca blog ni..haha..sebaliknya berterima kasih kepada bos sebab sudi baca blog ni lalu promote dalam meeting....ok2.. Hakikatnya, masa tak mengizinkan..ecehhh..sibuk sangatkah?? Kena akui jugak yang semangat menulis blog selalu muncul time kat opis..macam mana tuh? Dan untuk mengatasi masalah itu, gigih pujuk diri supaya kena komited kerja di opis..Seolah-olah memahami pujukan itu, lalu sebuah broadband telah disubscribe semula demi kerja freelance asalnya, tapi secara tak langsung, dapat la jugak  tulis karangan di rumah walaupun tak sehebat semangat menulis di opis..hehe.. 

Ok la, entry kali ni actually nak kongsi gambar je pun..kekok sebab dah lama tak update blog kat rumah..nak tulis intro kat atas tadi pun berapa kali diulang baca..hehe..ok2, mungkin dengan munculnya entry yang bersiaran dari rumah ini, semangat menulis akan kembali membara sehangat membakar kek petang tadi ketika bumbung rumah dibasahi air hujan dan air basuhan mesin basuh jiran tingkat atas..

Dengan bahan-bahan sedia ada di dapur, maka terhasillah kek badam bercoklat seperti gambar di bawah..istilah 'bercoklat' digunakan sebab housemate kasi idea suruh letak kepingan coklat yang dihiris..hehe.. bila siap bakar, kelihatan seperti kek pisang..haha..




Note: Tajuk entry bunyi macam conpius tapi at last jadi karangan bergambar..hehe..

Wednesday, November 16, 2011

:: FAQ: Lesen Memandu Mengikut Tarikh Lahir

Mengenai Lesen Memandu Mengikut Tarikh Lahir

Sumber: http://myadha.blogspot.com/2011/11/perbaharui-lesen-memandu-ikut-tarikh.html

Monday, October 31, 2011

:: Simptom seseorang yang sedang kerinduan kampung halaman..

2011-10-31_190412

Ok, sejujurnya, kelihatan bayang-bayang perkataan ‘kg’ di situ..hehe..

Wednesday, September 28, 2011

:: Wordless Wednesday #2

3355fb2c22

Official announcement of iPhone 5 on 4th Oct?

Source: HWM Malaysia

Tuesday, September 27, 2011

Tuesday, September 13, 2011

:: APABILA kamu..

..teringatkan seseorang, perbanyaklah olehmu ISTIGHFAR

..lupa tentang apa yg kamu pelajari, perbanyakkanlah SELAWAT

..ingin wajah berseri & sejuk mata memandang, perbanyaklah SOLAT DHUHA

..inginkan perlindungan & kekuatan hati, perbanyaklah TAHAJUD

..inginkan malaikat mendampingimu & mengelak dari pandangan nafsu syaitan, hendaklah kamu sentiasa berada dalam keadaan BERWUDHU.

Thursday, September 8, 2011

:: Kuiz untuk rakyat jelata sekalian..

Mari menguji sama ada anda betul2 berjiwa Malaysia atau sekadar mempunyai kad pengenalan Malaysia, tapi berjiwa asing..

2011-09-08_121447

 

Cuba ya wahai sekalian rakyat Malaysia..have fun!

How Malaysian are you?

Wednesday, September 7, 2011

:: Wordless Wednesday #1

SDC15141

Percubaan pertama menghasilkan Fruit Cocktail Trifle (28/8/2011) [kurang menjadi..hehe]

Friday, August 26, 2011

:: Ucapan raya daripada blogger yang tak tegar

Selamat Hari Raya Aidilfitri [Syawal 1432H] kepada semua kenalan yang berkunjung ke sini..

Maaf kalau terasa hati dengan entri-entri sebelum ini atau berasa tertipu setelah bersungguh-sungguh google sesuatu keyword, lalu ter ‘landing’ ke sini tanpa menemui hasil pencarian yang sepatutnya..salahkan SEO..hehe..

Ok, ucapan harus seringkas yang boleh memandangkan seperti tahun-tahun lepas, kerja mula bertambah di saat-saat akhir..Redha.

 

Note: Kepada mereka yang memandu pulang ke kampung, berhati-hati di jalan raya..Mari kita menyesakkan lebuhraya Karak dengan berhemah malam ini :)

Wednesday, August 17, 2011

:: Kesedaran di pagi Rabu

1) Anda sedar yang anda terbangun lambat hari ini

2) Anda sedar opis anda tidak berada dalam peta negeri Selangor. (maka tak cuti hari ni)

3) Anda sedar ada sebuah kereta menghalang (block) kereta anda hari ini  

4) Anda sedar yang anda ada beberapa pilihan untuk membolehkan kereta itu dialihkan

5) Anda sedar yang tiada no phone ditinggalkan untuk menghubungi  pemilik kereta itu bagi mengutarakan dialog  “Encik, saya kerja area KL, so boleh alihkan kereta supaya saya dapat ke tempat kerja dengan jayanya?”

6) Anda sedar yang ramai penghuni apartment yang bercuti hari ini (mungkin sedang nyenyak tidur)..maka anda mengabaikan pilihan untuk membunyikan hon kereta di pagi hari..

7) Anda sedar yang hand break kereta itu tak ditarik ..maka aktiviti menolak kereta itu secara sendirian terpaksa dilakukan

8) Anda sedar tiada orang yang lalu lalang ketika itu untuk membantu aktiviti menolak kereta itu

9)..dan anda  sedar yang anda telah pun selesai melakukan aktiviti senaman di bulan puasa apabila pemilik kereta itu munculkan diri setelah anda berjaya mengalihkan keretanya..”Mengapakah dikau tidak muncul sejak tadi wahai pemilik kereta waja, kalau kereta kancil ok la jugak..

Note: Saya sedar yang saya belum tampal roadtax baru

Tuesday, August 2, 2011

:: Plain Honey Cornflakes versi amatur

 

SDC15059

1 Ogos 2011 (Plain honey cornflakes version 2.0)

 

Resepi diolah mengikut experimen yg dilakukan untuk version 2.0 (untuk hasilkan lebih kurang 50 biji)

Bahan

1/4 daripada 250gm butter (boleh guna planta)

3 sudu besar gula (boleh dikurangkan)

1 sudu besar madu

1 1/2 cawan cornflakes

Cara:

1) Panaskan butter dengan api yang perlahan

2) Lepas tuh, masukkan gula dan madu

3) Kacau sehingga gula larut

4) Tutup api, masukkan cornflakes dan gaul sehingga rata

5) Guna sudu untuk masukkan ke dalam acuan kertas

6) Bakar lebih kurang 5 minit . Suhu antara 150-160 darjah celcius.

 

 

Mahu lihat versi pertama? Saksikan..

SDC15030

Sebelum

SDC15032

..selepas.. (Plain honey cornflakes version 1.0)

Percubaan pertama telah menghasilkan plain cornflake madu yang hangus! Siap berasap oven..haha....Sangat bimbang untuk menghubungi Ma di kampung untuk memaklumkan progress cabaran 'Cubalah Buat Biskut Raya Sendiri 2011' ini sehingga Ma sendiri yang bertanya keesokan harinya..dan kegagalan ini telah mendorong untuk meneruskan cabaran memandangkan stock cornflakes banyak lagi..maka terhasillah cornflakes madu version 2.0 malam tadi ..

Memandangkan masih dalam versi amatur, so cukup la setakat hasilkan 50 biji dulu ye :D

 

Note: Bakal bercuti selama 4 hari di kampung bermula esok..yeay! Bahan bukti di atas harus dibawa pulang ke kampung untuk diuji oleh pihak penganjur cabaran –> my mum :)

Eh lupa, xde pun entry pasal wish selamat berpuasa kan..terus letak entry makanan (aura bulan puasa agaknya)..ok2, kepada semua pengunjung di sini, selamat berpuasa..semoga ibadat kita diberkatiNya..amin

Thursday, July 14, 2011

:: POWERVEGGIES & FRUITS lebih hebat daripada POWER RANGERS?

Perhatian: Ini bukan iklan berbayar, mahupun pertandingan menulis review anjuran mana-mana pihak. Sekadar coretan seorang pengguna yang baru sahaja habiskan produk itu sebelum memulakan entry ini ..hehe....Abaikan jika anda tetiba seperti melihat seorang promoter produk minuman di depan anda setelah baca baris-baris ayat seterusnya..

 

Bayangkan hasil yang anda akan dapat apabila formula di bawah dimanfaatkan dalam seharian hidup anda ?

Purple Carrot +  Purple Beetroot + Purple Potato + Pumpkin + Spinach + Tomato + Celery + Bluberries + Prune + Lemon + Apple + Pineapple  + Grape  – SUGAR

= 100 % HEALTHY JUICE

 

Ya, mungkin ada yang berimaginasi sesi marathon ke tandas..Lupakan imaginasi itu kerana gabungan formula itu akan menghasilkan produk yang kaya dengan Vitamin C .. sekaligus sumber awet muda dengan adanya kandungan antioxidant yang tinggi.. jika anda ke tandas, itu menunjukkan proses pembuangan toksin dalam badan sedang berlaku..bagus kan.. badan bertambah segar dan muka bertambah ceria..

 

Ok, aktiviti mencuba formula di atas menggunakan blender di dapur mungkin memerlukan komitmen dari segi kos, masa dan tahap kerajinan diri yang boleh berubah mengikut waktu dan umur anda.. Kini, gabungan formula di atas boleh diperoleh dengan mudah di pasaraya berdekatan anda dengan adanya ‘Marigold Peel Fresh Powerveggies & Fruits’ . Cubalah rasai kesegarannya..yeah! Bagi mereka (termasuk diri sendiri) yang kurang makan sayur, eloklah tambah nilai kandungan zat sayur dalam badan dengan minum jus ini..

 

index

Credit to http://vimeo.com/20356005

Note: Jarang ada entry genre camni..hehe..sekadar menggambarkan kesegaran setelah minum Marigold Peel Fresh Powerveggies & Fruits pagi ni , lalu timbul mood nak menaip :D

Wednesday, July 13, 2011

:: [Tutorial] Apabila berlaku konflik antara Skype dan WampServer..

2011-07-13_132431                    VS                           images

 

..maka haruslah berusaha mendamaikan mereka dengan berhemah..

Mengikut ayat skema, Skype adalah salah satu medium komunikasi secara maya seperti Yahoo Messengers mahupun MSN dan seangkatannya dengan tujuan membuktikan US dengan Malaysia tu macam jiran sebelah tingkap je.. Jarang sebenarnya guna Skype ni , tapi tuntutan kerja di opis memerlukan diri ini untuk install di PC lalu memulakan komunikasi dengan masyarakat luar negara tanpa kamus di sisi demi kerja yang diamanahkan walaupun gigih cepat-cepat google definition kat online dictionary supaya tak kantoi bila tak paham sesuatu ayat.. hehe.. Actually, Skype ni ada kemudahan video call, phone/mobile call dan instant messaging..tp setakat hari ni, hanya pandai guna untuk instant messaging je....Untuk tahu lebih lanjut, boleh cari bahan bacaan tambahan di Skype

Pasal WampServer ,nak menerang secara ayat skema, macam tak berupaya…maka minta jasa google jugak..hehe

WampServer is a variety of packages enable WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) to be downloaded on a Windows-based computer.

Tak paham , tak apa..sebab matlamat tutorial kali ini adalah untuk membantu sesiapa yang berada dalam persekitaran WampServer dan dalam masa yang sama menjadi pengguna Skype..

Ok, masalah yang ingin diterjemahkan dalam tutorial kali ini adalah berhubung konflik dalaman yang berlaku apabila kedua-dua program ini, ‘Skype’ dan ‘WampServer beroperasi di dalam PC anda yakni ‘Wampserver tidak dapat berfungsi apabila anda online Skype’.. so tak kan nak offline Skype semata-mata nak on Wampserver kan..so,orang tua-tua kata, sikap tolak ansur membawa kebaikan kepada kedua-dua belah pihak.. maka, penyelesaiannya adalah Start WampServer dahulu  SEBELUM online Skype’.. Jika anda online Skype dahulu, maka WampServer akan merajuk’ .. actually ada option lain yang lebih teknikal , tapi tutorial yang lebih simple akan mudah masuk dalam kepala kan..hehe..

 

Sumber : http://drupal.org/node/275914

Tuesday, July 12, 2011

:: Perkahwinan itu sebahagian daripada iman

"Being married forces you to fine tune those not-so-great-aspects of yourself and strive to be better. Love comes in here too; when you are in a loving relationship (and in love and loved); you have this amazing reservoir of energy within you that allows you to flourish and nurture. It brings out the best in you and makes you strive to be better because someone cares and loves you; and vice versa. It is kind of like how we instinctively react to another’s perception of us, when they think well of us and believe in us, we want to do even better; but when they disparage us we will get defensive. Is it any wonder that our beloved Prophet ﷺ said that marriage is half of faith?"

(via islamicthinking)

Thursday, July 7, 2011

:: Anda seorang penggemar cookies?

Jom singgah blog http://kukiskuskus.blogspot.com/ .

2011-07-07_133541

Note: Sekadar promote bisnes opismate..hehe..

Friday, July 1, 2011

:: Naik taraf kerjaya seorang penjaga oven kepada pembuat kek

Akhirnya, cita-cita nak hasilkan sebiji kek (at least jiran boleh terbau aroma sebiji kek , bukan aroma benda terbakar dari pintu depan..hehe) dengan kudrat tenaga sendiri terlaksana..hehe.. Actually, ini adalah percubaan yang ke-3..yang pertama nak buat brownies, tapi terbantut tumbesarannya.. 2nd time try buat butter cake, boleh makan tapi nipis semacam coz x cukup adunan.. hasil bukti percubaan pertama dan kedua gagal dipamerkan.. apatah lagi hasil yang pertama yang terus masuk tong sampah..hehe

..dan hasil ketiga adalah marble cake..hehe..mengadun adunan tanpa mixer (bayangkan)…hanya mampu execise tangan dengan putaran 360 darjah utk dapatkan adunan yang betul2 sebati dan gebu..kebetulan hari tu tak pegi aerobik, so berbaloi exercise kat dapur..hehe..

SDC14850

SDC14851

Note: Teringin nak buat kek oreo, tapi belum sempat buat kek, oreo yang dibaham dulu..hehe..Untuk projek kek seterusnya,harus sediakan mixer di dapur dahulu nampak gayanya..(penat guna tenaga tangan..hehe)

Thursday, June 30, 2011

:: [Tutorial] Microsoft Outlook - Memindahkan email ke dalam folder tertentu secara automatik

Stress melihat timbunan email daripada pelbagai sumber di dalam Outlook anda?

Bayangkan dalam sehari , anda menerima berpuluh-puluh mahupun beratus-ratus email dan andai kata suatu hari nanti anda ingin semak kembali salah satu email yang anda terima, sudah tentu mengambil masa untuk browsing satu persatu email dalam Inbox kan...ok, boleh guna Search box yang ada, tapi adalah lebih kemas dan senang jika setiap email yang diterima itu dimasukkan di dalam folder masing-masing mengikut kategori yang anda  mahukan..Contoh, kalau setiap hari bos anda akan hantar email , so anda boleh asingkan terus email daripada bos itu dalam folder yang mungkin anda nak namakan  sebagai “Bos hantar email lagi”..Tapi aktiviti memasukkan setiap email di folder masing-masing secara manual adalah agak melecehkan, bukan? Oleh itu, mari kita belajar bagaimanana nak arahkan email-email itu masuk sendiri dalam rumah masing-masing (folder)..hehe..

 

1) Pilih salah satu email dari pengirim (sender) yang biasa anda terima . Sebagai contoh,kita nak setting supaya email berkaitan promosi Tune Hotel dimasukkan di dalam folder tertentu . Klik kanan pada email tersebut, dan pilih Create Rule

2011-06-30_130259

2) Kemudian, akan terpapar tetingkap seperti di bawah. Anda boleh pilih sama ada untuk asingkan email berdasarkan alamat email pengirim (From..), kandungan subject tertentu (Subject contains..) mahupun alamat email penerima (Sent to..) atau ketiga-tiganya sekali..Kemudian klik pada button Select Folder

2011-06-30_130536

3) Kemudian, klik pada button New untuk create folder baru.

2011-06-30_142719

4) Masukkan apa-apa nama untuk folder mengikut citarasa anda , kemudian klik OK. Anda boleh tentukan lokasi untuk folder yang anda create itu. Contoh anda nak letak sebaris dengan Inbox, Outlook etc, so boleh select kat nama account anda (macam kat bawah).

2011-06-30_132348

5) Sekarang, folder yang anda dah create akan terpapar seperti contoh di bawah.

2011-06-30_132453

6) Selesai create folder, klik pada button Ok. Pastikan anda tick pada ‘Move the item to folder’, kalau tak, tak tercapai matlamat tutorial ini..hehe

2011-06-30_132531

7)  Tick pada ‘Run this rule now on messages already in the current folder’ untuk membolehkan email-email sedia ada dalam Inbox dipindahkan ke folder itu.

2011-06-30_143930 

 

8) Semua email yang berkaitan akan dimasukkan ke dalam folder tersebut, dan tidak akan menyesakkan ruang folder Inbox anda seperti sebelum ini. Kaedah ini juga sesuai untuk asingkan email yang anda rasa ala-ala bersifat ‘SPAM’  ke dalam Junk E-mail folder..atau boleh terus setting ‘delete’ setiap kali email tersebut masuk..Untuk jenis-jenis advance setting macam delete terus atau asing ikut kandungan email (Body content), boleh klik kat Advanced Options kat gambarajah no 2 di atas.

 

Untuk edit  rule/ setting yang anda dah buat, boleh pilih Tools > Rules and Alerts seperti di bawah.

in toolbar

Jika terpapar error seperti di bawah ketika anda select Rules and Alerts, itu menunjukkan salah satu rule yang anda create ada error.

error

Rule yang ada error akan dihighlight dengan color merah seperti di bawah. Untuk edit, just double klik pada rule berkaitan.

detectError

Sekarang, dengan adanya setting sebegini, hari-hari anda akan lebih tenang tanpa perlu gelabah melihat bilangan email yang unread pada sisi folder Inbox anda. Kalau bos suruh semak email tahun lepas, dengan mudah anda berkata “Yes bos, saya akan cari dengan segera”..

 

Ok, sekian dahulu sesi tutorial kali ini :)

 

Note : Belajar dari sumber ini..hehe.. Thanks  How to Geek’

Monday, June 6, 2011

:: Be thankful for what you have before it becomes what you HAD.

Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.


Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !

Friday, June 3, 2011

:: Allah masih sayangkan kamu

 

Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan.

[Al-Anbiyaa’: 35]

 

..Semoga diri ini semakin kuat dalam ujianNya ..

 

Note:

1 Rejab 1432 /3 Jun 2011

Semoga bulan Rejab ini membawa seribu kenikmatan dan keberkatan kepada kita semua. [Fadhilat bulan Rejab]

Wednesday, June 1, 2011

:: Karangan di musim cuti sekolah

Kepada adik-adik yang bercuti sekolah selama 2 minggu ini, selamat bercuti secara berhemah ya..kalau kena buat karangan berjudul “Aku sebuah kalkulator” sebagai tugasan homework sepanjang cuti sekolah, boleh la cari ilham kat entry pasal kalkulator Sharp itu ye ..tapi kisah kalkulator tuh adalah happy ending (tidak seperti default ending untuk karangan tajuk cliche camni kan)....lagi satu, bagitau cikgu yang karangan itu diadaptasi dari kisah benar ya..hehe..

 

lastweek

 

thisweek

Note: Antara keyword yang berjaya tebusi blog ni minggu lepas dan hari ini :) ..secara keseluruhan, dengan rendah hati, berharap dapat membantu mereka yang google pasal senarai harga tiket komuter kat entry sebelum ni..

Wednesday, May 11, 2011

:: Kenapa saya suka bulan Mei?

240497_210731402282256_164246313597432_676429_6501672_o

Oreo Choc from Gorgeous Chocolate

 

Happy Belated Birthday to my dearest sister and brother

Ida (03/05/11) and Eg (04/05/11) from Angah (10/05/11)

 

Happy belated birthday to my ex-coursemates, Lim (07/05/11) and Suraya (08/05/11) . Also happy birthday to Cipah today (11/05/11)

Thursday, April 28, 2011

:: Ada apa dengan tarikh 29 April 2011?

Ok, bukan mahu berlagak sebagai ahli nujum negara untuk meramalkan apa yang bakal berlaku di tanah jajahan esok..apatah lagi mahu ramal nombor  4 angka yang dapat juta-juta..(Pesanan Khidmat Masyarakat: Jangan Berjudi!!)..cuma sekadar berkongsi info mengenai peristiwa penting pada hari esok..ok, mungkin ada peristiwa penting bagi anda juga kan..mungkin esok hari jadi anda, atau mungkin esok hari ulangtahun perkahwinan anda, atau esok hari jadi bos anda, atau esok hari jadi rakan anda (jika lupa, sila semak di Facebook anda esok ye), atau mungkin juga esok adalah hari anda plan nak amik cuti sakit...atau mungkin esok gaji baru masuk kan..apa2 pun peristiwa yang bakal anda lalui esok,  yang penting laluilah dengan hati yang tenang.. kepada lelaki muslim, jangan lupa peristiwa penting esok, iaitu jangan lupa pergi solat Jumaat dan hayatilah khutbah Jumaat dengan sebaiknya..

 

Ok la, mari kita tanya pakcik google apa yang bakal berlaku esok ,29/04/2011..

..dan pakcik google dengan bangganya meletakkan pemberitahuan mengenai The Royal Wedding of Prince William & Catherine Middleton mengikut waktu Malaysia ..hehe…esok juga, ada lintas langsung menerusi NTV7..

kate-william_1780580c

 

Nota pemberitahuan oleh pakcik google :

2011-04-28_120228

 

Sempena perkahwinan diraja esok, slot Sinar Pagi di SinarFM pagi tadi diriuhkan dengan topik  mengenai Kenangan Perkahwinan DiRaja Putera Charles dan Puteri Diana pada tahun 1981..mostly pendengar memberi maklum balas mengenai fesyen rambut Puteri Diana (Lady D) yang menjadi ikutan ketika itu..Kak Engku pun turut terpengaruh katanya..tapi bukan jadi Lady D, tapi Lady Donut..nasib baik Lady Gaga tak munculkan diri lagi ketika itu..hehe..

 

Peristiwa hebat lain yang dikatakan bakal berlaku esok adalah ketibaan iPad2 di pasaran Malaysia…mula2 ala-ala rumor sahaja..lepas ikuti bukti-bukti di forum dan di blog, maka kepada peminat gadget di luar sana, apply cuti untuk esok..kemudian awal-awal pagi pergi serbu store-store yang terlibat ya..tapi sebelum tu, pastikan anda tahu apa itu ipad2, ok mungkin harus tahu ipad itu spesis apa..hehe..tadi seorang rakan bertanya “iPad tuh untuk apa?”..maka sebagai bukan pengguna iPad, diri ini hanya mampu bagi info berdasarkan bacaan semata-mata..no experience..lepas dah kasi penerangan, dia masih tak puas hati kenapa perlu dicipta ipad tuh..aduh la..Steve Jobs ,sila adakan sesi conference dengan sahabat ku itu..

 

 110427-iPad-2-Official-Pricing-Malaysia-small

Untuk maklumat lanjut , boleh ketuk pintu di SoyaCincau

 

Nota: Pesta Buku Antarabangsa KL 2011 tengah berlangsung di PWTC sehingga Ahad ini (1 Mei 2011), plan macam nak pegi..jom!

:: Mesti Usop Wilcha suka hasil kajian di bawah..

201680_120027541409172_120025774742682_152254_4030927_o

 

 

Malaysia most proficient in English in Asia, 9th globally: Survey

Thursday, April 07, 2011 12:32:26 PM by IANS

Kuala Lumpur, April 7 (IANS) Malaysia has been rated most proficient nation in the use of English language among Asian countries where English is not the mother tongue. It stands ninth globally as per a proficiency index report published here.

In the Education First English Proficiency Index (EF EPI) 2011 report released March 30, Malaysia overtook Hong Kong (at second place), South Korea (third place) and Japan (fourth place).

The report in the New Straits Times does not make any mention of India and other South Asian nations where the English language is used by millions in education, commerce and public discourse.

Malaysia is the only Asian country rated as “high proficiency” for the English proficiency level in the report. All the countries were rated at five different levels — very high proficiency, high proficiency, moderate proficiency, low proficiency and very low proficiency.

Education First, a global education centre, conducted online English tests on 2.3 million working adults globally from year 2007 to 2009. English proficiency was tested in four categories — grammar, vocabulary, reading and listening.

The EF EPI measures the average English proficiency of an entire country and compares English skill levels between countries.

It was the first index of its kind to give countries a standardised measure of English competency in adults, the newspaper said.

There is an ongoing debate in Malaysia whether Mathematics and Science should be taught in English or in the local Bahasa Malaysia.

The Chinese and Indians want this to continue in English.

Prime Minister Najib Razak said last Saturday that the government would study the possibility of using two mediums of instruction in the teaching of Science and Mathematics in schools.

Last July, the Cabinet decided the medium of instruction for Mathematics and Science would revert to Bahasa Malaysia in national schools and mother-tongue languages in national-type schools from next year onwards.

Credit to : http://www.thaindian.com/newsportal/world-news/malaysia-most-proficient-in-english-in-asia-9th-globally-survey_100523089.html 

 

Note: Imbau kembali masa belajar subjek English darjah 5 di SRKPT dulu, siapa-siapa yang salah grammar (Present, Past, Perfect etc), kena jalan itik beramai-ramai..dan masa exam midterm, teacher dah siap warning ,sesiapa yang dapat B akan didenda jalan itik..tapi aku terselamat sebab sebelum mengalami pengalaman pertama jalan itik di depan kelas-kelas lain, abah dah ajak pindah ke kampung…so, tengok itik-itik di kampung berjalan sahajalah..hehe..

Thursday, April 7, 2011

:: Apabila musim durian muncul..

..maka secara automatik sel-sel deria bau berkembang dengan cepat seperti simulasi dalam iklan susu DHA....

ok2, seperti satu perkembangan positif selari dengan peningkatan usia , maka tahun ini , seakan mahu tambah azam baru iaitu ‘Saya mahu cuba makan durian, ok at least boleh habiskan seulas..’..maksud di sini, durian mentah, bukan yang diproses ya..Semalam, housemate dengan senyum sinis bertanya lagi “Nik meme dop boleh make durie ko?” ..idle sebentar sebab time tuh tengah flashback semula tahun bila last makan seulas durian..lalu menjawab “hmm..dop tau la, rajin la tera make seulas dulu, tu pun mugo keno pakso..tapi gak, tempoyok make  pulok..hehe..”..sila pelik dengan kenyataan itu sebab ternyata gulai masak tempoyak diberi layanan esklusif berbanding seulas durian..

 

Semalam, jam 9.00 di TV3 ada paparan esklusif pasal durian, slot 360..ada la satu statement dikeluarkan ketika itu seperti ‘Bagi yang tidak gemar durian mentah, bolehlah mencuba durian yang telah diproses’ (ketika itu dipaparkan produk makanan berasaskan durian seperti popia perisa durian)..lalu housemate menyampuk ‘Hah, sini ado sore’..haha..hanya mampu menundukkan muka buat seketika ..terasa seperti ‘Orang yang tak makan durian itu adalah salah di sisi undang-undang’.

 

Dalam paparan semalam, team 360 buat tinjauan di Durian Buffet di SS2, PJ (jual durian pun ada website kan).. konsep di sini adalah  makan durian secara buffet..Wartawan ada la sebut jenis-jenis durian, termasuk nama durian raja kunyit..hehe..kepada Durian Lover di luar sana, apa kata sempena durian feast nih, pegi serbu sana..jangan lupa bawak Air Cap Kaki Tiga ye..hehe..

 

 durian

Credit: Google Image

Kemudian, ada seorang interviewee yang ditanya sebab apa suka makan durian..lalu dia jawab “Tak tahu la..”..see..sama la jugak bila orang tanya ‘Kenapa tak makan durian?’..jawapan adalah sukar untuk diterjemahkan dalam bentuk ayat skema..hehe..tapi lepas tuh, sempat pulak interviewee tuh sambung jawapan..’hmm..sebab rasa dia lemak manis’.. ok, orang yang tak makan durian, maybe boleh jawab ‘Tekak masing-masing kan’..

 

Walaupun azam di atas belum terlaksana, sempena musim durian kali ini, satu peningkatan telah berlaku yang mana telah melayakkan diri ini menyertai Fear Factor episod ‘Eat Durian Until You Get Full’ iaitu Saya sudah kalis dengan bau durian, no more pening-pening lalat’....so, housemate –housemate ku tidak perlu lagi makan durian secara illegal di dalam rumah sendiri..hehe..Cuma, bila dah kalis bau, tetiba boleh pulak  semalam terjadi kejadian tersilap bau…konpius dalam mengenalpasti antara bau gas bocor di dapur  dengan bau durian dalam peti ais..isk..isk..

 

Sebagai penutup entri, jom rewind semula zaman kanak-kanak di akhir 80-an dan di awal 90-an dulu dengan menyaksikan kehebatan pengaruh snek di bawah ini  dalam hidup anda ketika itu..walaupun tak makan durian, tapi snek ini tetap menjadi buruan selepas balik sekolah..dan pernah dimarah gara-gara kemaruk sangat makan snek ini, sehingga ditegah sama sekali dari membeli snek ini lagi..tapi serius, sedap terutama part habuk2 snek tuh..sehingga menjilat jari..

140320111803Packaging baru (Credit to http://setiapelangi.blogspot.com/2011/03/popcorn-durian-bedak-sejuk.html )

Note: Tahukah Durian Lover sekalian, durian yang dieksport dari Thailand ke US , boleh capai harga RM100 sebijik..Boleh jadi jutawan ni kalu ada dusun durian kan..

Tuesday, March 29, 2011

:: Apabila Firefox 4.0 tidak mahu berkompromi..

..maka fungsi ‘disable right click’  dengan mudah digagalkan..

Ok2, actually, setakat letak warning ‘Tak dibenarkan klik bahagian kanan tetikus anda di blog ini’  pun, kalu orang tuh jenis ‘Ada aku kisah’, macam2 trick boleh buat, kalu tak boleh right click, kibod pun masih berfungsi utk grab info kan..hehe..tapi, masih tak puas hati bila Firefox 4.0  langgar polisi blog yang tak kasi right click..Jom tengok apa Firefox 4.0 dah lakukan..

 

2011-03-28_180024

Mula-mula, alert keluar seperti yang dikehendaki..ok, kredit to Firefox 4.0 sebab kasi background gray camtu..bagus2!

2011-03-28_180038

Lepas dah gembira tgk background, cuba lagi right click , kemudian keluar alert seperti di atas. ‘Prevent this page from creating additional dialogs’ begitulah bunyinya..

2011-03-28_180046

Kemudian, dengan sukarela, tick checkbox tersebut dengan anggapan 'mungkin ada keajaiban yang akan berlaku’

2011-03-28_180113

Yeah!! Keajaiban sudah muncul. Maka marilah exercise jari-jemari dengan melakukan aktiviti klik bahagian kanan mouse dengan rancaknya..Kerja untuk set gambar tauhu terbalik as desktop background pun akan menjadi mudah kan..Sesungguhnya Firefox 4.0 mahu semua orang dilayan dengan lebih friendly..

 

..dalam 48 people have this problem’,  terselit penulis blog ini di situ..

2011-03-29_165551

Note: Baru perasan yang disable right click selama ni tak berfungsi di browser Opera dan Chrome jugak..kalu masih berdegil nak disable right click, maka marilah godam backend blog sendiri ye..Anda boleh!

Friday, March 25, 2011

:: [Tutorial] Menukar fail PDF kepada format Word menggunakan Google Docs

Note: Fungsi upload di Google Docs ini tidak berfungsi apabila mengunakan browser Firefox 4.0 (25 Mac 2011).. Tutorial ini telah berjaya diuji menggunakan browser Chrome, Safari 5, Opera dan IE 9

 

Pening kepala bagaimana nak edit PDF fail? Jika anda ada Adobe® Acrobat® X Pro yang membolehkan anda create dan edit  fail PDF, sudah tentu anda tak perlu berdepan dengan masalah ini. Tapi ia memerlukan komitmen dari segi kos..Lazimnya, pelayar internet akan memburu perisian yang free tapi berfungsi dengan baik..tapi jarang yang kasi free seumur hidup sebab ketika kita seperti mahu tepuk tangan sebab berjaya jumpa perisian yang free, tetiba kecewa sebab tercatat ‘ Free trial for 15 days’.. Ok, untuk mengubat kekecewaan itu, apa kata mintak jasa baik Google Docs..tapi sebelum apa2, kena bagi tau awal-awal yang size maksima untuk file PDF adalah 2MB dan hanya 10 muka surat pertama yang boleh diproses . (ok, mungkin kecewa lagi)

 

page1

Google Docs boleh diakses dari http://docs.google.com menggunakan akaun Google yang sedia ada.

 

page2

Home untuk Google Docs. Untuk upload, klik button yang disediakan.

 

page3

Ada 2 pilihan untuk upload fail sama ada dengan klik ‘Select files to upload’ atau terus drag fail ke dalam ruangan ‘Drag and drop files here’ (Note: Fungsi drag and drop ini  tiada dalam IE 9, Opera, Safari)

 

page5

Untuk menukarkan fail PDF kepada format yang mudah untuk diedit seperti words, pastikan pilih option di atas.

 

page4

..dan juga pilih language yang digunakan dalam fail PDF tersebut

 page6

 

2011-03-25_164211

Sebelum menekan butang ‘Start upload’, user boleh pilih lokasi untuk simpan fail yang telah diupload dan juga memilih sama ada fail tersebut boleh diakses oleh orang lain atau hanya terhad untuk paparan diri sendiri sahaja..

page7

Process upload bermula.

page8

Setelah selesai proses upload, dengan klik pada nama fail pdf tadi, user akan dipaparkan dengan dokumen yang telah diconvert .. Setiap page dalam dokumen itu akan dipaparkan dalam 2 bahagian iaitu image (paparan seperti dalam fail pdf ) dan disertai susunan ayat yang boleh diedit. Susun atur (alignment) mungkin berbeza dari yang asal. Sesetengah image yang terdapat dalam fail PDF asal juga mungkin tidak dapat diconvert dengan betul..sebagai alternatif, user boleh save image di fail PDF asal, kemudian attach dalam dokumen baru ini.

 

page9

Tool bar yang disediakan untuk memudahkan proses mengedit..

2011-03-25_165150

User boleh edit dan save kepada format yang disediakan

 

 

 

Rujukan : Blognotes , Google Doc Support