Tuesday, November 23, 2010

:: SPM 10 tahun lepas..

Kepada adik-adik yang dalam mode peperangan minda dan emosi gara-gara SPM bermula hari ini, diucapkan selamat berjaya..jawab exam kena jujur, tapi jangan lurus bendul sampai terlalu jujur sehingga tulis di kertas jawapan seperti  “Encik pemeriksa yang budiman, untuk tidak memenatkan encik dan menjimatkan dakwat pen jenama mahal encik, saya dengan jujurnya mengaku bahawa saya tidak dapat jawab soalan ini. Harap maklum”..jujur di sini adalah jangan kenyit mata dengan calon sebelah, walaupun kamu tahu kamu bertepuk sebelah tangan, jangan buat tipu helah dengan baling pemadam atau bebola kertas( sesuka hati kasi nama..haha..bebola kertas = gumpalan kertas kecil, sebijik mcm bola dalam  permainan bola sepak kertas..hehe) ke meja sebelah dengan harapan calon sebelah boleh share jawapan objektif dengan menulis ‘A’ atau ’B’ atau ’C’atau’ D’ atau mungkin juga ‘Aku pun tak tahu’  di atas pemadam/ bebola kertas itu dan melemparkan semula kepada kamu dengan kelajuan cahaya. Menulis seperti sudah expert dengan teknik tersebut..haha..bukan-bukan..aku memang kedekut ilmu sikit time dalam dewan exam sebab aku sendiri tak sanggup kasi jawapan salah kat member bila member mintak tolong..haha.. so, ingatnya adik-adik, jangan meniru ketika exam..yakin pada diri..tapi kalu bernasib baik, ada la jugak pengawas exam yang tolong kasi hint kan..haha..
 

Ok. 10 tahun lepas, aku pun berada dalam mode seperti adik-adik kita nih..tapi seingat aku la, aku memang tak study smart time SPM dulu..sindrom study last minute terbawa-bawa sampai belajar universiti..hehe…sebab tuh result pun tidak cukup rasa..macam kurang gula..bayangkan sempat mengadap Juara Lagu pada malam sebelum exam paper account..still pegang buku, tapi sekadar menghilangkan kerisauan ma dan abah sahaja ketika itu..hehe.. Cite pasal akaun, pada asalnya aku sendiri agak pelik dengan tindakan pihak sekolah yang mewajibkan budak sains tulen amik akaun walaupun itu tahun pertama sijil terbuka diperkenalkan..dah la akaun tuh subjek critical jugak..tapi sebab tak nak digelar pelajar derhaka, maka usaha jugak la belajar akaun sampai lulus.. 
 

Subjek akaun ketika itu bukan sahaja subjek yang hardcore, malah aku dan rakan-rakan sekelas agak trauma setiap kali kelas akaun..bayangkan  memasing memang kecut perut sejak malam sebelumnya bila semak jadual waktu, ternyata esok ader 2 waktu kelas akaun..menyendiri seketika dalam bilik, sambil bukak buku akaun , then bila baru baca satu baris statement, dah mula meraung sebab tak paham..
 

bayangkan bila tiba waktu subjek akaun, tiada sorang pun berani biarkan meja diorg kosong..at least dah bukak siap2  buku nota sambil pegang pen padahal cikgu belum masuk kelas..yang nak pergi ke toilet pun berfikir 2-5 kali..tapi better pegi awal, takut karang time cikgu Ghani ada ura-ura nak adjust volume suara dia, ade plak terpaksa bergotong royong mencuci kelas..hehe..Dalam kelas, macam tengah belajar kungfu shaolin..siap ada aksi tong sampah terbang ke luar kelas..hanya kerana kami tidak dapat jawab soalan Cikgu Ghani ketika itu..hehe..tapi cara Cikgu Ghani mendidik kami dengan mode garang memberi impak kepada pencapaian subjek akaun ketika itu..
 

Tapi , subjek nih pada awalnya agak susah nk catch up..bayangkan lepas kuar lab kimia , dan baru nak hafal formula NaCl sepanjang perjalanan pulang dari lab ke kelas tingkat 2..tetibe smpi pintu kelas, terus formula garam jadi formula cuka bila tgk buku ledger..memang time form 4 tuh, satu kelas rase cam bebanan jer subjek nih..sampai semua tekad bagitau kaunselor dan penyelaras supaya ganti subjek akaun ngn subjek Tasawwur(budget bleh score A la..hehe)..ye la, time tuh dah nk masuk pertengahan penggal, tapi memasing mcm dah terima hakikat yang diorg tak der langsung potensi utk bergelar akauntan apatah lagi untuk jaga akaun kilang keropok/kilang budu tepi sekolah tuh berdasarkan markah ujian di mana akaun yg terhasil adalah senget sebelah..haha
 

Masa sesi perjumpaan utk isu ini, kaunselor telah memberi hujah2 yang membuatkan kami akur kehendak sekolah..so jumlah subjek kami kekal 10 subjek dan Akaun adalah subjek yang perlu dipastikan tidak mencacatkan result kelak.. 
 

Time amik SPM dulu, hall exam di tingkat 2, seat aku di tepi tingkap, belakang Amir, ketua pengawas skolah yang diadmirer junior2 ketika itu .. mungkin sebab mukanya yang jambu..haha..sori amir.. aku ngn Amir nih kire nye dh satu kelas since form 1 hingga form 5..actually dh kenal since sekolah rendah coz asyik muka dia jer masuk pertandingan utk sekolah2 sekitar besut..bila join kem UPSR, muka dia jugak muncul....dari dia jadi student biasa, then jadi ketua kelas,then jadi pustakawan, then terus diangkat jadik ketua pengawas..ok, nak dikategori mat skema pun bleh diconsider..sekarang dah jadik cikgu pun dia dan dah ada awek yang cun..so, dah tak skema dah..
 

Banyak dugaan time exam SPM dulu..aku diserang batuk2 yg agak teruk sehingga terpaksa makan gula2 hacker hack smbil jawab exam padahal time tuh bulan puasa..aku tekad sebab sakit tekak yg teruk..lagipun time tuh aku dlm mode 'off'..so ader pengecualian di situ..hehe..aku tak kisah kalu pengawas exam atau calon sebelah aku pandang pelik, yang penting aku bleh jawab exam..kalu tak bleh jawab, baru la aku akan tundukkan kepala kt meja..hehe..mujur la aku tak teguk ubat batuk, kalu tak sah2 kertas exam aku bleh dikitar semula utk disi oleh student ketika sesi ulangkaji tahun depan..hehe
 

Tak silap aku , time paper yang critical cam Fizik,Add Math, Bio,, batuk aku lagi teruk..sampai pengawas asyik pantau aku , bimbang pengsan atau kertas aku terbang ke meja orang sebelah sebab batuk kuat sangat..hehe..aku rasa bersalah jugak time tuh, ye la mana tau time tu ader calon-calon yang baru dapat idea nk tulis jawapan, tetibe dikejutkan ngn batukan yang kuat, lalu pen terjatuh bwh meja dan idea td dh hilang ke luar dewan..hehe..
 

Dugaan kedua adalah kalkulator habis bateri sebelum pegi exam..dah la takde backup kalkulator..maka, tiada pilihan lain, maka rembat kalkulator antik abah..hehe..kenapa antik?? sebab asalnya kalkulator tuh arwah Tok Wan yang punye..so, 3 generasi guna..kalkulator tuh berat kalu nak dicompare dengan kalkulator lain..pastu skrin adalah berwarna hijau, macam warna alien..haha..buang jauh perasaan segan nak guna dlm exam hall sebab memang takde pilihan lain..kerana kalkulator antik itu jugaklah, akaun dapat diseimbangkan..haha..
 

Paper Akaun time tuh adalah pada sesi petang..Time exam berjalan, aku idle sekejap coz akaun aku x seimbang, aku mengalihkan pandangan ke luar dewan..time tuh aku tgk cikgu Ghani berada di ground floor smbil mendongak kepala ke arah exam hall..kelihatan resah di wajahnya sambil menghisap sebatang rokok ..bila aku nmpk muka cikgu Ghani..tetibe aku terus dpt ilham untuk seimbangkan akaun atas kertas2 yang lebih besar dari meja exam tuh (padahal muka dah cuak sebab takut kena marah nanti..haha)......Tapi aku tak tahu la kalu dalam pikiran cikgu Ghani "Ehh, si Nik nih, ader masa plak dia jenguk ke luar, senang sgt ke soklan atau hebat sangatkah beliau??"…


Dugaan ketiga adalah banjir..hehe..sebenarnya takde la rasa beban, lagi suka ada lah..sebab bila banjir, paper akan ditunda, so ada masa nak study lagi..haha..time banjir tuh, paper add math yang kene tunda..calon2 di sekolah yang tak terlibat dengan banjir, bertungkus-lumus la mereka menjawab soklan sedangkan kami amik peluang basahkan kaki degan air  banjir sampai lupa formula fungsi kuadratik..hehe..

Dugaan keempat adalah dugaan yang normal bagi mereka yang study last minute, iaitu blank ketika jawab soklan..atau kata ringkasnya “tak tahu jawapan”..dalam situasi ini, menyalahkan diri sendiri adalah langkah pertama sebelum reka cipta jawapan sendiri yang dipikirkan logik dan diharap pemeriksa boleh kasi markah kesian…hehe..


So, kepada adik-adik yang bakal amik exam, jangan study last minute, at least dugaan keempat di atas boleh dielak..hehe..

Kepada calon-calon SPM dan STPM 2010, wish good luck for u all..

Note: Sebenarnya, hari ini aku pun turut mengalami mode peperangan minda dan emosi sebab kene soal jawab di Putrajaya..dan kini sudah lega, sebab tu bersungguh update blog..hehe..

2 comments:

mzhany said...

nik, kalau ada kesempatan kan, bleh tak snap pic calculator yg skrin kaler hijau tuh, teringin ar nak nengok...

plisssssss....

nik said...

hany, insyaAllah, nanti balik kg, nik try geledah laci,kalu ada lagi la artifak tuh ye..semalam try google gak, tapi x jumpe model kalkulator camtu..