Monday, July 13, 2009

:: ..penampal iklan yg bertauliah..


Kronologi tugasan sebagai penampal iklan sejak 3 tahun berturut2 (bukan berniat melakukan vandalisme )



Tahun 2007:
Sumber: Journal @Tagged
Ari ni 1 Nov n cam biase kitorg kenelah melaksanakan tanggungjwb as penyewa..aper yg merisaukan kitorg ialah dh kekurangan sorg hosmate..dh seminggu diwar2kan kt sekitar area nih..n ramai gk yg bertanyer but after discuss..tup2 sonyap jer..@last smpi ari ni xder saper lg yg confirm nk jd hosmate kitrg yg baik2 belaka nih( hehe..promote jap!)..Sebelum nih, shima ngn inisiatifnyer mem'promote'kan umh kitorg tuh by tampal iklan kt kedai2, jejantas n 7e..n malam td kitorg skali lg meneruskan inisiatif shima tuh utk meluaskan promotion..hehe..kali nih sg besi turut menjadi port.

Mission started..but not accomplished yet!


Misi dimulakan tanpa sokongan yanie..hehe..yanie diarahkan utk masak dat night..so only aku n shima memikul tggunggjwb yg agak besar demi duit kocek msg2..Unfortunately, bile smpi jer area yg kitorg dh target sejak awal agi, ramai la plak manusia2 kt situ. So , kitorg xnk arr buat kalut kt situ..so, kitorg blah gi area laen..but samer gak..ye laa..time kul 8 tuh, ofcos ramai org agi..xpecially yg br balik dr keje..@last aku n shima wat keputusan utk tangguh dlu operasi menampal iklan tuh..n kitorg gi leisure mall n shima book 2 tiket utk 30 DAYS OF NIGHT utk
Jumaat nih..pastu, kitorg decide nk smbg balik operasi tergendala tgh malam nt..ofcos xder org sgt..(Apehal la susah sgt nk tmpl..kes sogan la nih..)..be continue..

Sampai jer umh, yanie dh siap masak n ape lagi..MAKAN!!!Pastu kitorg spend time ngn tgk citer IRIS (citer stereotype)n JTL..tup2..dh kul 12 tgh malam..so operasi bermula semule..pikir punyer pikir..berani plak kitorg nk kuar tgh2 malam semata2 nk tmpl iklan..tp terpaksa laa..Seperti biase, yg menjadi tukang tmplnyer ..aku..n shima mencari port yg sesuai..cam kelakar plak cz ms kitorg nk tmpl kt area flat2,kitorg cam pesalah jer..ye la..takut bile terserempak ngn rukun tetangga kt flat tuh..haha..siap sempat tuh tmpl kt lif blakang bilik rukun tetangga..Sori, encik tetangga!!..hmmm..pastu kitorg trus g area lrt sg besi..n satu lg cabaran cz org still rmi kt situ

..tp, xder pilihan..aku ngn budget berani la kut..gi la tmpl..settle( time aku nk kuar tmpl, org2 kt gerai tuh still duduk..tp baru jer aku nk tmpl..dah..diorg bangun n berjalan ke tempat tuh la plak..!!..n be selamber jer la)..Alhamdullillah, lebih kurang sepuluh keping gk kitorg tmpl semalam..n kul 1.00am..mission terlaksana n wait n c the result laa...


Tahun 2008

Sumber:What should I name my blog?
Termasuk semalam, dh 2 kali aku join operasi cari housemate….bukannyer housemate aku hilang but we’re currently looking for new housemate due to 2 of our housemates dh nk pindah next month cz dh nk abes practical..demi budget sewa umh next month,so, mlm td, aku, shima n yanie memulakan operasi yg aku namakan ‘Tampal iklan after 12 a.m‘..bleh?.

Port yang samer seperti operasi dulu..lrt, 7e,jejantas,tepi kedai, bus stop.. hehehe…operasi ni dijayakan dgn jayanyer oleh sorang tukang drive (also a mastermind di sebalik operasi nih….kitorg ikut jer la..kalu x..x pasal2 kene cover sewa bilik sebelah tuh..), sorang tukang letak gam (kepantasan meletak gam menyumbang kepada kejayaan operasi nih..hehehe..aku la tuh) n sorang tukang tampal yg volunteer nk turun padang dgn berpakaian cam nk gi shopping… hehehe…. so, kul 12 a.m, bergerak la kitorg nih..kalu dulu, kitorg tmpl dlm 10 advertisements,

kali nih…cumer 5 ads jer…myb next operasi akan diteruskan lepas CNY if still xder feedback..so, ader saper2 nk jd housemate kepada kitorg yg baik2 belaka nih?…hehehe..promote skit..


Tahun 2009:

Again..last monday (06/07/09) sekali lagi operasi yg bleh dikatakan annual event nih
dijalankan..aku smpi rumah dari opis kul 8.15..time aku balik tuh, dh nmpk roomate aku, yanie duk sibuk gunting kertas2 berwarna pink..tp aku xder plak mengoffer diri utk gi tolong gunting gak..hehe..pas solat, mandi, makan..shima ajak semua join operasi menampal iklan..hmm..time tuh aku budget akan dikecualikan coz aku baru siap bukak puasa, then, dh pakai baju tido dh pun..tp sebab x nak kene bebel ( hahaha..shima, kalu ko baca nih sure ko lagi kuat bebel kt aku nanti..hahaha )..aku pun join la..plan asal, nk jer turun bertugas ngn baju tido + berseluar trek + tudung sesempoi yg bleh..budget duk dlm kereta jer..lagipun position aku as usual adalah meletak gam..so, dalam kereta jer pun dh settle kije tuh kann..but, atas nasihat + bebelan shima (hehehe), aku tukar kepada pakaian yg lebih beretika dan sesuai ngn kerjaya sebagai tukang sapu gam iklan yakni bersweater + still berseluar trek suit + bertudung hitam yg tidak di iron..hehehe..

Polisi kerjaya ini mensyaratkan sesiapa yg turun bertugas dengan berseluar jean, baju berjenama ngn harga rm20++, bertudung yg berharga rm30++, maka secara otomatiknya diposisikan sebagai penampal iklan di mana skop kerjanya adalah memantau sekeliling area yg telah ditarget sebagai area paling strategik, then, keluar dari kereta, then,sepantas mungkin menampal iklan di tiang2 yg menjadi pilihan..

Port yg menjadi sasaran kitorg adalah port yg dh biasa kitorg pamerkan skill vandalisme kitorg..hehehe.. yakni tiang2 bus stop , dinding2 tepi lift kt flat2, belakang pondok telephone, tangga bawah jejantas,7e ( secara mintak izin )..jugak di dinding2 tepi kedai dan bank.

Antara halangan dan campurtangan pihak luar yg sedikit sebyk mengganggu gugat kije ini:

1. ketika bersusah payah menampal iklan di bwh tangga jejantas lrt sg besi ( ala..kedai2 makan byk kt tepi tuh kan )..tetibe muncul sorg mamat nih berkecek ( bercakap ) kelate.."Ikle umoh sewo ko?" ..."Ni no phone akak ko?"..lalu housemate ku menjawab "bukan..bukan"..lalu cepat2 masuk dlm kereta..hahaha..

2. Lift2 di flat adalah berdekatan ngn bilik rukun tetangga..so, kije menampal iklan harus dilakukan dgn berhati2 tanpa disedari oleh pakcik2 tetangga..hehehe..

3. Jika pakcik2 tetangga tidak kelihatan, maka halangan seterusnya adalah penghuni2 flat yg mundar-mandir di area itu sambil menunggu lift..maka, penampal iklan haruslah berlagak sebagai penghuni flat itu yg juga beraksi seperti menunggu lift..hehe..

4.pandangan sinis org ramai yg melihat gelagat seseorg di bus stop yg seolah2 sedang
menampal iklan "PINJAMAN DENGAN FAEDAH SERENDAH 0% DARIPADA SYARIKAT AH-LONG YG PALING BAIK".

5. Kertas2 iklan di 7E sudah kehabisan..so, haruslah menuju ke 7e cawangan lain..

6. kehadiran cctv yg tidak disedari..maner la tahu tetibe ader kes polis kt area tuh ( mintak dijauhkan ), time tuh la terpampang wajah2 mereka2 yg sedang cuak sambil memerhatikan kawasan sekeliling berserta beberapa helai kertas iklan warna pink di tangan..

Operasi berjaya ditamatkan jam 10 pm ++. Till today, dh ader la org call n datang tgk bilik tuh..but, masih tiada yg confirmkan lagi..so, kirenye iklan bilik kosong itu masih valid ( ketika entry ini ditulis )..

Selain kaedah2 di atas, operasi mengiklankan bilik juga dijalankan thru alam
maya..hehehe..yakni kt mudah.com dan buku muke..

Nota iklan di dinding: hmm..kalu la dlm lrt ngn komuter tuh bleh tampal iklan, sah2 kitorg sanggup beli tiket pergi balik semata2 nk tampal iklan dlm tuh..hehehe..

1 comment:

-ziLa- said...

semangat nye mengiklan..bukakla adv agency..:D

oh lupa nk ckp..tenkiu tampal banner kite! *big hugs*

\(^_^)/