Monday, July 5, 2010

:: Mentor- Mentee , Mentor – Protégé

Perkataan ‘Mentor’ mula wujud dalam kamus hidup ini ketika di zaman matrikulasi 9 tahun lepas (owh…dah berkurun rupanya..)..kalu la time SPM aku dah belajar perkataan nih,sure gempak karangan time tuh kan..hehe....berbalik kepada zaman matrikulasi, time tuh ada program Mentor-Mentee di mana Mentor sudah tentu di kalangan pensyarah manakala Mentee pula sudah tentu bukan makcik2 kafe yang berloghat nogori itu..hehe..

Program ini dijalankan pada waktu pagi sekali seminggu kut..ke sebulan sekali ..entah, bende2 yang aku x berapa nak  minat ni memang dengan mudah direkod sebagai ‘Kad memori gagal diproses’ seperti mengingati jalan –jalan di KL nih .. hehe..dan secara jujur dan tulus ikhlas, aku tak berapa suka program nih sebab macam tak berkesan..sekadar borak-borak dengan geng se’mentor’..mungkin lain mentor, lain kaedah pengendaliannya..actually, program ini bertujuan untuk membantu pelajar2 dalam  berkongsi masalah sama ada dalam akademik atau luar bidang akademik (contoh: mintak mentor tolong beli tiket balik kampung atau at least  mintak mentor tolong hantar sampai Gedung Harian kat pekan Kuala Pilah itu)..kalu dapat mentor yang memang mengajar core subjek seperti fizik, kimia, mate mungkin best skit kut..at least bleh gedik2 mintak soalan bocor untuk kuiz bulanan..hahaha..konsep Mentor-Mentee nih macam konsep kekeluargaan la..so, akan ada mentee yang terlebih rapat ngn mentornya sehingga menimbulkan kejelesan di kalangan mentee-mentee lain (macam mak sayang anak bongsu lebih la), ada yang tak boleh ngam ngn mentornya sebab mentor pilih kasih kut..hehe..ada yang macam nak berpuak2 plak dalam group sebab ada fenomena anti ngn certain class praktikum..boleh??

..dan berikutan aku tak berape enjoy ngn program nih, so aku memang tak ingat langsung siapakah mentor (bleh consider sebagai mak angkat..sungguh derhaka anak angkat melupakan mak angkat..) dan mentee2 yang lain (adik-beradik angkat yang sebaya belaka)....tapi program di awal pagi itu juga bermanfaat jika mentor tidak dapat hadir..at least, aku dan mentee-mentee yang tak siap tutorial boleh memanfaatkan masa free itu dengan men’copy’ jawapan tutorial orang lain..eh,at least, dah berusaha semalaman kat bilik hostel mencari solution untuk soklan tutorial itu sehingga tertidur kat meja study dengan kalkulator masih on dan  kertas kajang bersaiz A4 masih kosong tanpa dakwat pen....bagi yang dah siap tutorial, maka kafe A atau kafe D menjadi port untuk lepak sementara tunggu kuliah bermula sambil usha student2 dari praktikum lain yang sedang menyuap nasi goreng di meja berdekatan..hehe..

Selepas tamat matrikulasi, aku dah tak jumpa dah perkataan Mentor dalam diari hidup..sehinggalah program realiti show “Mentor” diperkenalkan kat TV3..hehe..

..dan sudah pasti program Mentor sebegini rupa lebih meng’enjoy’kan sebab nama pun entertainment..hehe....nak declare sebagai kipas-susah-mati pun bleh diconsider sebab memang folo since 1st season sehingga 4th season yang berakhir semalam..sokongan die hard fan seperti aku nih hanyalah ditunjukkan melalui peningkatan bil elektrik rumah setiap hari ahad selain menyumbang kepada peningkatan ranking program itu sahaja..tiada sokongan dari segi mengkayakan syarikat telekomunikasi mahupun menyumbang sorakan di MBSA..

..seperti realiti show lain, faktor aura  seseorang peserta itu lebih mempengaruhi dalam meraih  sokongan penonton..dan sudah pasti kombinasi  aura + bakat harus seiringan, baru lah berbaloi-baloi rm100,000 itu..sebab tuh Mohd ,protege Ziana Zain diangkat sebagai juara Mentor 4..cuma, mungkin populariti Mohd sukar diramal sama ada boleh menandingi Black Juara Mentor 3 atau tidak..yang pasti laluan Mohd dalam Mentor 4 ini sama seperti laluan perjalanan Mawi di AF dulu..digugurkan di peringkat pemilihan tapi ternyata rezeki yang lebih besar menanti mereka..

hmm..camne nak buat penutup untuk entry nih..ni la akibatnya apabila mukadimah cerita lain, isi cerita lain..dari matrikulasi terus ke Mentor TV3..dua dunia yang berbeza di situ..tapi at least keyword yang digunakan masih sama iaitu ‘Mentor’..kan best kalu dulu kat matrik , bila org tanya “Ko protege sapa?”.. “Aku protege Cik M, ala yang ajar Fizik kuliah 1 tuh”..pastu time sesi bersama mentor, aktiviti berlatih vokal dilaksanakan..tapi bukan latihan vokal  sambil hafal lagu negeri sembilan time perhimpunan tuh..pastu ada award untuk group Mentor paling hebat ..sah2 semua ‘protege’ berbaik2 sesama sendiri , then 24 jam duk mengadu nasib kat Mentor memasing kan..hehe..pastu sesama ‘protege’ buat study group untuk kasi performance hebat dalam kuiz atau exam demi menjaga nama baik mentor memasing kan..ok2, dah tersasar dari penghujung landasan dah..ok, sebagai penutup, tahniah Mohd,Juara Mentor 4 ..muka kamu asyik blur jer..satu group la ngn penulis blog nih..

4 comments:

suamihanyisterizuki said...

hahah nik nik...

Sue@Iza said...

hahaha..nik...su pun macam tak ingat pun ada konsep mentor-mentee ni kt matriks....ilang ingatan sungguh...

cippzzySHMR said...

salam...

nik..haha, commentators on this entry only budak KMNS ke?

I xingt lgsung kte ade program mentor mentee kt matrix??

sape mentor kte?
kte protege sape nik?

haha..xkuasa duh nk nyanyi2 wktu mentor mentee!

nik said...

@all kmnsIAN : hehe..program nih wujud..nasib baik program Mentor di TV3 diwujudkan, kalu x, sah x igt langsung pasal nih..hehe..

dalam setiap group mentor-mentee, diorg campur budak hayat-fizikal -akaun kut..so, seorang dua je kut from same praktikum..