Monday, February 28, 2011

:: Chinese Doughnut version 1.0

Sudah gatal tangan untuk menghuru-harakan dapur di waktu petang..Makanya petang Sabtu lepas, sambil-sambil layan Mujhse Dosti Karoge  untuk keberapa kali dalam hidup,  berlangsunglah agenda menyediakan minum petang yang lebih formal jika hendak dibandingkan dengan biskut tawar atau roti sapuan butter sebelum ini..dan pilihan kali ini adalah donut yang dimodified ikut faktor sekeliling seperti kelam kabut mengingati resepi..lalu cipta resepi ikut suka hati..alhamdulillah, berhasil sebekas donut ala2 style chinese donut..bulat-bulat macam dragon ball..

248500744

Resepi asal boleh rujuk di sini

Ubahsuaian resepi: Untuk Chinese Doughnut versi 1.0 ini , susu segar digantikan dengan susu pekat yang dibancuh sedikit dengan air suam...kemudian,sesuka hati tambah bahan iaitu campur yis mauripan sebab sudah tertakhluk kepada standard piawaian membuat donut  iaitu perlu guna yis/ibu roti..hehe..resepi asal tidak memerlukan yis ye puan-puan..selain itu, untuk menjimatkan kos membeli gula castor, donut versi  ini menggunakan gula pasir yang sedia ada di dapur rumah , lalu dikisar halus....sekian..

Note: Operasi membuat brownies pada petang Ahad telah gagal..tumbesaran brownies terbantut..haha..cuba lagi di waktu akan datang dengan semangat yang lebih kental :D

2 comments:

aku budak comel said...

rajin nyeeeeeeeeeeeeeeee

nik said...

budak comel,untuk merealisasikan selera anak tekak sendiri, memang rajin..haha.