Friday, February 18, 2011

:: Jejak kasih sebuah kalkulator

Entri SPM 10 tahun lepas telah menyelitkan kisah sebuah kalkulator 3 generasi yang telah diangkut ke dewan peperiksaan gara-gara kalkulator hak milik peribadi telah kehabisan bateri..

2011-02-18_153626

dan bagi memenuhi impian mzhany utk melihat rupa paras kalkulator itu, juga sebagai memenuhi keinginan diri sendiri untuk memegang kembali kalkulator itu, maka gigih bertanya kepada abah pada hari pertama percutian di Pantai Timur Semenanjung Malaysia yang lepas walaupun pertanyaan itu dipandang agak pelik oleh abah dan ma ketika itu..hehe..(balik kampung, tetiba tanya pasal kalkulator, demam panas ke apa?..haha) 

Ternyata bukan aku sahaja yang excited melihat sebuah kalkulator tersimpan rapi di dalam laci itu, malah abah pun menunjukkan kegirangan yang sama dengan bersungguh-sungguh mencari bateri untuk memberi nafas baru kepada kalkulator yang sudah agak kusam rupa parasnya..tidak meletakkan harapan 100% untuk melihat ianya berfungsi seperti sedia kala..sekadar berusaha..

..dan akhirnya…

..dipersembahkan Kalkulator Sharp ELSIMATE EL-215S yang masih gigih memaparkan nombor-nombor dalam skrin hijaunya…

 

SDC14380

  ..Kekusaman rupa parasnya agak jelas kelihatan kan..tapi sudah berjasa..walaupun rupamu sebegini rupa, tetap menjadi pujaan hati sebab membantu score A1 untuk paper account..hehe..

 

 SDC14382 ..Boleh juga digunakan dengan adaptor (EA-17E, 3V)..

 

SDC14381Suis on/off

sharpel215

..dan akhir sekali, inilah rupa paras yang masih suci murni (credit to : Vintage Technology) ..

Menurut informasi daripada Vintage Technology , model kalkulator ini dikeluarkan pada tahun 1980....Cuma model yg digunakan ini ada kod ‘S’ di belakang model series number itu..tak pasti versi apa..tak mungkin Made in China punya edition..haha..maybe ‘S’ for Special..kalkulator ada versi special edition ke macam kereta buatan Malaysia?? hehe..

Ok, sekian dulu ruangan jejak kasih kali ini..ketemu lagi dalam jejak kasih artifak lain yang masih ada dalam simpanan..seperti koleksi surat budak sekolah di zaman tiada handphone dulu kala..itu pun kalau ada lagi Percutian di Pantai Timur Semenanjung Malaysia lagi..hehe..

 

Note: Update entry dengan sepantas kilat  sebab ada orang jerit kat shout box....haha

2 comments:

mzhany said...

betol la nik, kaler hijau ler...;)

nik, serius kagumsss, mesti lama giler dah kalkulator tuh, berapa usia dia??? siap ada adapter dan suis on off. hany tak pernah jumpe ar...ke hany yg jakun???

nik said...

kalu ikut manufactured date model tuh, dah 31 tahun kan..tp x pasti sejak bila arwah tok wan guna kalkulator nih..arwah tok wan memang suka part2 mengira nih..sebab tuh kena ada kalkulator kut..hehe..pastu diwarisi oleh abah utk kira-kira jualan baju..pastu diwarisi oleh nik utk guna time SPM..hehe..