Friday, July 1, 2011

:: Naik taraf kerjaya seorang penjaga oven kepada pembuat kek

Akhirnya, cita-cita nak hasilkan sebiji kek (at least jiran boleh terbau aroma sebiji kek , bukan aroma benda terbakar dari pintu depan..hehe) dengan kudrat tenaga sendiri terlaksana..hehe.. Actually, ini adalah percubaan yang ke-3..yang pertama nak buat brownies, tapi terbantut tumbesarannya.. 2nd time try buat butter cake, boleh makan tapi nipis semacam coz x cukup adunan.. hasil bukti percubaan pertama dan kedua gagal dipamerkan.. apatah lagi hasil yang pertama yang terus masuk tong sampah..hehe

..dan hasil ketiga adalah marble cake..hehe..mengadun adunan tanpa mixer (bayangkan)…hanya mampu execise tangan dengan putaran 360 darjah utk dapatkan adunan yang betul2 sebati dan gebu..kebetulan hari tu tak pegi aerobik, so berbaloi exercise kat dapur..hehe..

SDC14850

SDC14851

Note: Teringin nak buat kek oreo, tapi belum sempat buat kek, oreo yang dibaham dulu..hehe..Untuk projek kek seterusnya,harus sediakan mixer di dapur dahulu nampak gayanya..(penat guna tenaga tangan..hehe)

4 comments:

mzhany said...

nik, cayalah...hany nak buat apam mekar tuh pon dah berapa lama tak buat buat lagiii ahaha pastu jadikan kukusan sebagai alasan. tak de lah ape lah ahahaha

Anonymous said...

nik nnt bwk gi ofis ye :p

nik said...

@hany: hehe..nik pun xpernah buat apam mekar..apatah lagi apam pokaldot yang femes sekarang ni..kene beli kukusan dulu la..hehe..

@anonymous : tunggu edisi kek percubaan keempat atau kelima barangkali..haha..

Amy Amira said...

sedap2