Wednesday, October 27, 2010

:: Mitos atau fakta : Air soya tak elok diminum kerap kali?

Seingat aku , tekak mula dapat menerima kehadiran air soya ketika berusia belasan tahun..ketika itu, makcik hidangkan air soya sejuk..sebab dah dihidang dan sebagai tetamu tak boleh demand mintak air jus buah..haha..maka minum la dengan niat amik hati..sekali minum, terus “ish..ish..sedap rupanya air soya kan”..hah..terus lepas tuh kemaruk air soya..at least, sekotak soya bean kene beli kalu pegi pasaraya..hehe..orang kata, minum air soya elok untuk kulit, tapi aku minum sebab ianya sedap..sebab dah selalu beli soya bean Drinho dgn harga rm1.99 setiap minggu, aku pun survey2 la soya 3 in 1 yang boleh dibancuh sendiri kat rumah..then, terjumpa la Soy Milk keluaran jenama Super..masa beli kat Midvalley, harga rm12++ utk 15 sachets, free botol air..then, last week beli kat area rumah, harga rm16.50..huhu..mahal la sgt tauke..tapi beli la jugak memandangkan dah jarang ke  Midvalley..cari kat Tesco Extra Cheras pun xder..so, beli je la..then, dapat la botol again..tapi botol kali ni seakan design botol susu ..first time aku bancuh 1 sachet dalam botol tuh, terus housemate tegur “Eh, nik minum guna botol susu ke?”..tak kisah la botol susu ke apa, at least botol tuh comel dan free..haha..

 SDC13741

Kemusykilan di sini adalah –> elok ke minum soya kerap kali?  so far, takde side effect , cuma conscious since baca artikel kat sini hari tu..sapa2 yang arif , sila kasi tahu ye..satu lagi, tempe juga menjadi kegemaran diri walaupun tiada darah kejawaan..semua gara-gara duk kuala pilah dulu la nih..

 

Note: Bersederhana adalah kunci segala kebaikan..so, lepas nih jangan kemaruk sgt minum soya ye nik..

3 comments:

HambaMu said...

samela nik..aku pon baru je beli air soya 3in1 tu..tp aku beli rm15++..mahal gak..dhla mahal,xdpt lak botol tu..huhu..tp sedap gak bile minum..cuma dia x larut sepenuhnya wpun bancuh dgn air yg baru mendidih..berketul2 gak..huhu..tp berdasarkan kajian sy..soya mmg bagus..hehe

nik said...

sha,orang2 kt Kuantan dah kaya raya, so tak perlu botol free pun..haha..aha, soya nih bila bancuh ,kene shake sekali, baru kurang berketul..dah jadi macam soya shake dah..hehe..

HambaMu said...

xdk botol lak nk shake2..shake hand jela yg boleh..haha