Friday, August 20, 2010

:: My PC said “I am a woman”..

Bulan2 puasa nih,sindrom menguap depan pc berlaku tidak mengira waktu dan cuaca..
Dan, untuk menyegarkan mata , jom berBueno atau Kit Kat sebentar..ok, lupakan nasihat begitu, mari bersukaneka dengan aktiviti di bawah..

1) Mula-mula, korang bukak Notepad..bukan notepad atas meja kerani tuh
Cara nak bukak Notepad:
Start > All Programs >Accessories> Notepad
atau
Run > taip notepad
2) Pastu, korang taip kat notepad tuh macam nih..
CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"1 Malaysia"
(korang boleh replace  ayat 1 Malaysia tuh dengan apa2 ayat mengikut citarasa korang..kalu tgh mood kewarganegaraan sebab bulan merdeka, bleh copy-paste..kalu korang nak letak “Today, I want to eat Ayam Percik” pun bleh..hehe)
3) Pastu, korang Save As file tuh sebagai [apa2 nama].vbs

2010-08-20_123125

4) Pastu korang tutup file tuh..then, cari semula file tadi (hehe..exercise mata skit di bulan puasa supaya hilang mengantuk)

hah..dah jumpe kan..

  2010-08-20_123852
5)Pastu korang bukak file tuh dan lihatlah hasilnya..

6)Apa?? tak berhasil…cuba check speaker on ke tak..atau lebih logical, pc ada speaker ke tak, kalu tak der, pinjam speaker/headphone member sebelah..hehe..

7) Jika berhasil, maka terlaksanalah misi korang dalam  mengenali jantina pc/laptop korang itu..haha..pc opis nih berjantina perempuan rupanya, patutla x semangat ngadap pc..haha..kalu pc korang x bersuara apa2 tuh, padahal speaker dah pasang, volume dah 100%,  mungkin dia bisu..atau dengan kata lain, sila suruh technician replace sound card baru..hehe..

Jika tetibe pc korang bersuara garau semacam, maka pc itu telah mengalami transmisi jantina..hehe..

Aktiviti ini juga boleh digunapakai untuk komunikasi dengan rakan sekerja , dengan syarat pasang volume 100%, atau kalu nak lagi berkesan, letak speaker dekat meja dia..haha..contoh  “Ahmad, jom solat Jumaat ”..sure, bukan sahaja Ahmad yang ikut, tapi Abu dan Ali yang mendengar turut ke masjid..alhamdulillah..

Note: Sebenarnya , nak hilang mengantuk senang jer, gi amik wuduk =)

5 comments:

Teapot said...

hahaha....notebook saya male la....hhehee...interesting kak nik..thnks for sharing..tadi tu mmmg tengah ngantuk....=)

suamihanyisterizuki said...

alaa nik, hany nye lappy ade install archibus n .abs tuh adalah slh satu fail yg selalu digunakan. so bile bukak dia akan open software tuh...camne camne camne nak tahu male ke female nih eh nik...

nik said...

@teapot: hehe..so, my pc bleh couple ngn ur notebook la kan..hehe..

@hany: try open with command prompt ;)

cippzzySHMR said...

salam..

Nik..my lappy is MALE!

Heh, nk ngorat notebook tipah? Haha..

Lappy I nak x?

LOL

Sue@Iza said...

hahahaha..yeay...baru tau jantina pc su...he's a male! hahaha.. patutlaaa 'sukeeeee' sangat buat keje niehhhh...