- Udang (kuantiti mengikut budget..hehe)
- Tepung serbaguna cap *Nona ( tepung nih ada rasa pedas skit) depan kotak tuh ada gambar cili..hehe..beli dlm harga RM1.30 sekotak..
- Serbuk roti (bread crumb) cap *Nona jugak...dibeli dgn harga rm2.30 sekotak..
- Sebiji telur( tapi amik putih telur sahaja, yang kuning gunapakai time goreng sayur..hehehee)
- Minyak masak yang tidak dikitar semula
Semasa:
- Udang tuh dibasuh, pastu dibuang kulit tapi kepala ngn ekor , tak buang sebab nak kasi udang nmpk besar..hehe
- Pukul putih telur sampai kembang..
- Celup satu per satu udang dalam putih telur tuh, kemudian golek-golekkan (perkataan apakah yang sesuai di sini?) atas tepung serbaguna sehingga rata
- Kemudian celup udang tuh dalam putih telur sekali lagi, kemudian golek-golekkan atas bread crumb sehingga rata..
- Kemudian, goreng time..goreng sampai nampak macam dah tergoreng..hahah..maaflah, x tahu istilah-istilah dalam dunia masakan nih..sehingga warna keperangan kut
Selepas:
Hasilnya lebih kurang dan sama dengan rupa di bawah. Cuma packaging je out..hehe..
Hasil karya ciptaan sendiri gagal dipotretkan berikutan bimbang dipandang pelik oleh housemate2 yang mungkin berkata “ek eleh, gambar udang cenggitu pun nak amik gambar, baru masak udang nak kecoh”..haha..ok2, sebetulnya, sejak laptop takde, maka aktiviti snap-snap nih terbantut seketika..Yang pasti, bunyi je azan Maghrib, lepas baca doa bukak puasa, terus grab udang tuh sambil berkhayal seperti berada di dalam KFC..hehe
* boleh ditukar ganti dengan jenama lain, yang penting hasilnya masih lagi udang celup tepung bukan udang masak lemak cili api..
Note: Sejak bulan puasa nih, kerap bermundar-mandir kat blog masakan..hahaha..tgk makanan, terus bertenaga, hilang ngantuk..isk..isk..
No comments:
Post a Comment