Wednesday, December 1, 2010

:: Selamatkah anda dengan soya?

soya

Entri sebelum ini telah membawa beberapa pelayar internet yang gigih men’google’ keyword ‘Fakta tentang soya’  tersesat ke blog ini . Dan sebab soya adalah minuman kegemaran menggantikan nescafe yang telah dilarang sama sekali oleh doktor kepada diri ini sebab penyakit pening-mual-muntah-separa pengsan, maka diri ini begitu gigih pegi google fakta pasal soya lagi..tak mahu google pasal nescafe sebab doktor dah bijak kan..hehe..

2010-12-01_124821Hasil forensik oleh Nuffnang (Abaikan jumlah Hits yang macam hidup-segan-mati-tak-mahu je jumlahnya..hehe)

Maka, hasil forensik pasal soya telah menemukan diri ini kepada artikel yang berjudul  ‘Soya adalah minuman kegemaran Nik‘ ..eh..tidak tidak..

The Safety of Soya -The VVF examines the latest science on soya. We give you the facts on the wealth of health benefits. By Dr Justine Butler and the supposed risks of the humble soya bean.’ nama artikelnya…Artikel 8 mukasurat nih disokong dengan hasil beberapa kajian yang dilakukan sebelum ini. Untuk baca artikel penuh, boleh halakan tetikus anda ke SINI dan tekan tetikus anda..kemudian baca dengan penuh semangat..
 
Kesimpulannya..(macam biasa, bagi mengelakkan penerangan yang ditranslate sendiri berbunyi pelik, maka dengan menggunakan mouse, Salin – Tampal article summary menjadi pilihan)
    • Soya beans are cholesterol-free and are a good source of
      protein, polyunsaturated fatty acids, antioxidants, B vitamins
      and iron.
    • Calcium-fortified soya products such as soya milk and tofu
      provide a valuable source of this important mineral.
    • Vitamin B12-fortified products such as soya milk provide a
      vital source of this nutrient.
    • Soya protein lowers cholesterol and can protect heart health.
    • Soya foods can reduce menopausal symptoms.
    • Soya protein can protect bone health and reduce the risk of
      osteoporosis.
    • Soya foods may reduce the risk of breast cancer, with the
      possible exception of postmenopausal women.
    • Soya foods may reduce the risk of prostate cancer.
    • Soya foods can help improve cognitive skills.
    • Millions of people have been safely consuming soya foods for
      thousands of years.
    • Phytoestrogens (plant hormones) are much weaker than the
      natural oestrogens consumed in dairy products and red meat
      and may have a normalising effect on hormone levels.
    • Soya-based infant formula can be used as a safe alternative or
      supplement to breast milk as it meets the nutritional
      requirements of the child.
    • Millions of healthy infants have been safely raised on soya based
      infant formulas.
    • There is no evidence that soya adversely affects the sexual
      development or reproductive health of humans.
    • Intakes of phytoestrogens in the UK are no greater than those
      consumed in Eastern countries for thousands of years.
    • There is no evidence that soya foods cause impaired fertility or
      alter sexual development in humans.
    • For the vast majority of people, soya does not disrupt thyroid
      function.
    • Although soya may be responsible for some food allergies, it is
      not the main culprit.
    • Soya ‘mock meats’ provide a valuable source of protein.
    • Cow’s milk contains over 35 different hormones and 11
      growth factors, several of which have been linked to cancer.
    • 80 per cent of the world’s soya production is fed to livestock.

Nota: Untuk dapatkan apa-apa maklumat pasal isu keselamatan makanan, bolehlah layari http://fsq.moh.gov.my/v2/

2 comments:

mzhany said...

hany tak suke soya...eheheh susah sgt nak telan tak tahu knaper...

hany ada sesuatu utk nih, meh sini meh http://www.mzhany.com/2010/12/blog-cantik-dan-menarik.html

nik said...

owh..igtkan nak kasi soya bean percuma..haha..kene tagged rupanya..haha..tq2..