Tuesday, March 29, 2011

:: Apabila Firefox 4.0 tidak mahu berkompromi..

..maka fungsi ‘disable right click’  dengan mudah digagalkan..

Ok2, actually, setakat letak warning ‘Tak dibenarkan klik bahagian kanan tetikus anda di blog ini’  pun, kalu orang tuh jenis ‘Ada aku kisah’, macam2 trick boleh buat, kalu tak boleh right click, kibod pun masih berfungsi utk grab info kan..hehe..tapi, masih tak puas hati bila Firefox 4.0  langgar polisi blog yang tak kasi right click..Jom tengok apa Firefox 4.0 dah lakukan..

 

2011-03-28_180024

Mula-mula, alert keluar seperti yang dikehendaki..ok, kredit to Firefox 4.0 sebab kasi background gray camtu..bagus2!

2011-03-28_180038

Lepas dah gembira tgk background, cuba lagi right click , kemudian keluar alert seperti di atas. ‘Prevent this page from creating additional dialogs’ begitulah bunyinya..

2011-03-28_180046

Kemudian, dengan sukarela, tick checkbox tersebut dengan anggapan 'mungkin ada keajaiban yang akan berlaku’

2011-03-28_180113

Yeah!! Keajaiban sudah muncul. Maka marilah exercise jari-jemari dengan melakukan aktiviti klik bahagian kanan mouse dengan rancaknya..Kerja untuk set gambar tauhu terbalik as desktop background pun akan menjadi mudah kan..Sesungguhnya Firefox 4.0 mahu semua orang dilayan dengan lebih friendly..

 

..dalam 48 people have this problem’,  terselit penulis blog ini di situ..

2011-03-29_165551

Note: Baru perasan yang disable right click selama ni tak berfungsi di browser Opera dan Chrome jugak..kalu masih berdegil nak disable right click, maka marilah godam backend blog sendiri ye..Anda boleh!

1 comment:

mzhany said...

oo mcm tu eh nik..huhu thank you